Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı görüşecek
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, “Devlet krizi var. Cumhurbaşkanı ile görüşmenin çok daha önce olması gerekirdi, ama Sayın Cumhurbaşkanı şimdi takdir buyurmuşlar. Gidip görüşeceğiz” dedi.
13 Ocak 2014 Pazartesi - 14:03
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı görüşecek

-“İki koşulumuz var. Biz, HSYK teklifinin geri çekilmesini, ve yolsuzluk soruşturmalarına hükümetin müdahale etmemesini istiyoruz”

-“HSYK teklifi bu haliyle çıkarsa Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz” diyen CHP Lideri Kılıçdaroğlu,  hukukçularla ve gazete temsilcileriyle yaptığı kahvaltıdan ayrılırken gazetecilerin sorularını şöyle yanıtladı;

Soru- Sayın Cumhurbaşkanı’nın davetini nasıl değerlendirdiniz. Ne düşünüyorsunuz, neler gündemde olacak, nasıl bir görüşme öngörüyorsunuz şimdiden?

Kemal KILIÇDAROĞLU- Türkiye’de ciddi bir devlet krizinin yaşandığını hepimiz biliyoruz. Bizzat TBMM’nin Sayın Başkanı anayasanın 138. maddesi çökmüştür dedi. Yani anayasası çöken, yani üç erkten birisi olan yargı bağımsızlığı, yargıç güvenliği ilkesi çöken, hukukun üstünlüğü ilkesi çöken bir devlette kriz var demektir. Bunun çok daha önce olması gerekirdi bu görüşmelerin ama Sayın Cumhurbaşkanı şimdi takdir buyurmuşlar. Gidip görüşeceğiz, kendi düşüncelerimizi aktaracağız.

Soru- İçerdeki toplantıyla ilgili bir değerlendirmeniz var mı?

Kemal KILIÇDAROĞLU- İçerde çok güzel bir toplantı oldu. Siyasetçi olarak biz bazı şeyleri eleştiriyoruz. Ama biz istedik ki siyasetçilerin ötesinde yıllar yılı bu ülkede hakim yetiştirmiş, savcı yetiştirmiş, hukukçu yetiştirmiş, bilim insanları da olsunlar. Onlar Türkiye’de yaşanan krizin boyutlarını ve olası tehlikelerini anlatsınlar. Bunlar yapıldı. Düşüncelerini aktardılar. Yine yargı dünyasından üç değerli başkan davet edilmişti onlarda geldiler. Onlarda kendi düşüncelerini aktardılar. Demokrasinin hepimizin ortak paydası olduğu ve bunu geliştirmemiz gerektiği konusunda bir görüş birliğimiz oldu.

Bu toplantı bize göre çok önemliydi. Gazetelerin temsilcileriyle, hukukçular bir araya geldiler, onlar değişik sorular sordular, yanıtlarını aldılar. Özellikle Sayın Teziç’in yaptığı bazı saptamalar çok çok önemli. Sayın Cumhurbaşkanı açısından, Meclis Başkanı açısından, hukukun üstünlüğü açısından ve dünyada bazı anayasa mahkemesi başkanlarının uygulamaları anayasa mahkemelerinin verdikleri kararlar açısından önemli saptamalar yaptılar. Bizlerde bunu öğrenmiş olduk.

Soru- Yasa aynı haliyle çıkacak olursa anayasa mahkemesine götürmek gibi bir tasarrufunuz olacak mı?

Kemal KILIÇDAROĞLU- Elbette arkadaşlar. Yani bu haliyle çıktığı zaman anayasaya açık aykırılıklar var. Bunu hükümette biliyor zaten. Bilmemesi mümkün değil. Dolayısıyla anayasa mahkemesine gidecektir bu tabi.

Soru- Bir anayasa değişikliği için bu teklifin geri çekilmesi mi ön koşulunuz olur mesela masaya oturmak için?

Kemal KILIÇDAROĞLU- İki ön koşulumuz var. Bir; bu teklif geri çekilmeli, anayasa uzlaşma komisyonu Sayın Cemil Çiçek’in başkanlığında toplanmalı ve süratli bir şekilde Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu mu veya bir başka alan mı neyse o konuda oturulur çalışma yapılır. İkinci ön koşulumuz yolsuzluk soruşturmalarına hükümet müdahale etmesin. Bıraksın savcılar görevini yapsın. Hırsızın savunulduğu bir ülkede demokrasi olmaz. Kim kul hakkı yemişse, tüyü bitmemiş yetimin hakkını yemişse bunun üzerine gidilir. Bütün bu rezaletler yolsuzluk olaylarının üzerine gidilmesin diye ortaya çıktı. Bunlar doğru değil. Bu iki koşulumuz var.







Diğer BaşlıklarDiğer Haberler
pitikare web tasarım